ponedjeljak, 11. listopada 2010.

Opensuse , savršena zamjena za Ubuntu

Sa verzijom 11.0 opensusea svugdje pronalazim na raznorazne savijete i trikove za bolje,lakše,brže korištenje opensuse distre.Trenutno je aktualna 11.3 sa kojom se družim već punih 10 dana.
Opensuse vidim kao savršenu zamjenu za korisnike koji su već kročili u svijet linuxa a sad ga žele i pobliže upoznati.

Masa ljudi priča o lakoči instalacije Ubunta dok zapostavlja "lakoću" instalacije drugih distribucija.
Debian,Mandriva,OpenSuse, nije h ništa teže instalirati nego ubuntu i ubuntufork distribucije.
Opensuse također nudi brdo mogučnosti prilikom instalacije.Prednost guštera nad kružićem je što suse omogućava izbor desktop okruženja prilikom instalacije ali se može i naknadno nakon promjeniti dok ubuntu instalira okruženje sa live cda ali omogučava naknadnu promjenu čime grafički dobivate sasvim novu distibuciju.Kod susea također postoji i live DVD instalacija koja također kao i ubuntu nudi mogučnost downloada vaše distribucije sa željenim GUIem no za razliku od ubuntu, suse nudi prilikom instalacije sa live DVD medija i opciju dodavanja/micanja programa koja će možda nekima doći vrlo korisna.
Po meni instaler opensusea nije uope kompliciran, daleko je ljepše izvedene nego onaj na ubuntu,fedori ili mandrivi i daleko kvalitetnije i sa više opcija nego onaj windowsa ili mac os-x.
Moram priznati da gušterov QT4 instaler izgleda izvanredno.
Suse ima mogučnost,dok je lakoća ipak na strani sveprisutnog ubunta.
Zatvoreni formati nisu podržani ni kod jedne distre.Kod susea se to vrlo elegantno riješi sa 1click instalacijom dok se na ubuntu automatski skine sa neta kad pokušavate reproducirati/otvoriti nepodržan format potreban kodek no također postoji i ubuntu software centre u sa kojeg se može instalirati ubuntu restricted.

I Ubuntu i Opensuse su vrlo zrele i ozbiljne distribucije no ipak ubuntu preporučam ljudima koji žele zakoračiti u svijet linuxa dok suse preporučam onima koji su zakoračili a sad ga žele i pobliže upoznati uz opasku da postoji i debian čija instalacija također nije mudrost.

0 komentari:

Objavi komentar